Vijf tips om je gestelde doel te bereiken

Het stellen van doelen is een geweldige hulpmiddel voor motivatie. Maar als je ze niet op een juiste manier gebruikt, dan kunnen ze ook een bron van frustratie zijn. Een doel geeft je alleen kracht als je dit op de juiste manier gebruikt. De vraag is dus: “hoe stel je een doel zodanig dat het werkt in je voordeel?”

De techniek om een doel te stellen is belangrijk om je te helpen bij het creëren van het soort succes dat je voor ogen staat. Hier zijn vijf technieken voor het stellen van doelen om je te helpen deze te realiseren.

1. Breng al je doelen in balans. In je leven heb je bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkelingsdoelen, persoonlijke financiële doelen en doelen om dingen te krijgen. Verwaarloos er geen een. Het is goed om dingen te willen hebben, maar vergeet niet om die bezigheden in evenwicht te brengen met je eigen groei als persoon. Al deze doelen zijn belangrijk, dus wees zo duidelijk mogelijk over elk doel en probeer ze zo reëel voor te stellen.

2. Plan acties vanuit je doelen. Doelen zijn geen punten voor je lijstje met dingen die je moet doen. Je doel is waar je naar streeft. Plan specifieke acties die je naar die doelen leiden. Gebruik heldere doelen om als richtlijn te dienen voor die acties die je wilt ondernemen. Als je dan de activiteiten van de dag gaat inplannen, dan kun je goed inschatten of die activiteit je dichter bij het doel brengt of niet.

3. Deel je doelen met anderen. Te veel mensen houden hun doelen geheim. Want als je je doelen deelt met anderen, dan kunnen die je ondersteunen en aanmoedigen.

4. Schrijf je doelen op. Door je doelen vast te leggen maak je ze reëel. Zet kopieën van je doelen op indexkaartjes en bewaar kopieën in de auto en in de badkamer en bekijk ze regelmatig. Maak ze het centrum van je focus. Zet ze niet gewoon in en negeer ze dan. Je doelen zijn als een kompas om je te vertellen welke kant je op moet. Het opwindende deel is dat je de uitlijning van je kompas mag kiezen.

5. Geef niet op. Je doelen en de acties die je neemt om ze te behalen, zijn twee verschillende dingen. Wees niet bang om iets te proberen. Als het niet lukt, probeer dan gewoon wat anders. Neem effectieve en stevige actie om je doelen te bereiken en begrijp dat er voor elke ware doelstelling vele stappen moeten worden ondernomen. Soms maak je een misstap, maar dat betekent niet dat er iets mis is met het doel. Iedereen maakt fouten, maar alleen degenen die hun doelen opgeven zullen deze nooit bereiken.